Cultural Studies and Media

از آنچه می سازیم می ترسیم!

جمعه, ۸ آذر ۱۳۹۸، ۱۲:۴۴ ب.ظ

تکینگی فناوری، چه کسی کنترل ارزش ها را در دست دارد؟

Wall.e  شاید نمونه تمام نمای بیم امید انسان از آینده تکنولوژی است. جایی که انقلاب تکنولوژیک و حکومت و خیانت هوش مصنوعی علیه نوع بشر و سیاره زمین به دست خود ابزار های انسان ساخت دفع می شود.ایده Wall.e در کنار تولیدات پرشمار تاریخ سینما، نمونه های مشهوری چون متروپلیس و عصر جدید، یک ترس را جلوه گر می شود، نابودی، به دست انسان از فناوری برون خواهد آمد. پیش بینی و پیشگویی هایی که با خلق ماشینهای حسابگر، رایانه ها و بعد از آن هوش مصنوعی باورپذیر تر به نظر می آیند. تا زمانی که هوش مصنوعی از انسان قدرتمند تر می شود و دیگر راه بازگشتی نیست. تکینگی فناوری (technological singularity) که نمی دانیم اگر اتفاق افتاد نجات است یا نابودی.

اما سوال اینجاست که  ریشه این نگرانی در کجاست؟ بشر چه تجربه ای از ارتباطش با فناوری داشته که چنین از آینده بیمناک است؟

مارکس در دستونشه های 1844 و زمانی که به مفهوم الینگی می پردازد، یک ترس جدی را مطرح می کند، این که ساخته دست بشر در مقابل او قرارگیرد ( و انسان از محصول خود بیگانه شود)، پس از آن پاپنهایم در تشریح بیگانگی انسان در دوران مدرن به تشریح تقش تکنولوژی می پردازد، ترس از مهارناپذیری فناوری که در تولیدات سینمایی با موضوع دانشمند دیوانه رخ می نمایاند . او توضیح می دهد که با گذشت زمان دیگر نمی توان گفت، این تبعات منفی تکنولوژی، پیامد طبیعی و دردناک گذر از دوران مدرن است. دیگر نمی توان استدلال کرد که بشر باید درد موقت جدا شدن از طبیعت و تعامل با دست ساخته هایش را تحمل کند، انسان با گذشتن از دوران مدرن و انقلاب صنعتی باز هم  ارتباط با فناوری را مخدوش دید. مدافعان سرعت پرشتاب فناوری تاکید کردند که فناوری ابزار است و از نظر ارزش خنثی این انسان است که ابزار را به کار می برد و تعیین می کند در راه کدام هدف باید بکار گرفته شود. اما بشر امروز، دوباره با این سوال مواجه است که تکنولوژی از نظر ارزشی خنثی است یا نه؟

این سوال زمانی جدی تر می شود که به آینده هوش مصنوعی توجه می کنیم، زمانی که هوش مصنوعی به مراتب قدرتنمند از هوش بشری است. بشر با خود بر سر فلسفه اخلاق کنار نیامده و حالا باید بر سر ارزش ها با ماشین هم کنار بیاید. فکر می کنم ریشه ترس اینجاست.

منابع:

کرل مارکس، دستبشته ها 1844

فرنتس پاپنهایم، ازخودبیگانگی انسان مدرن، ترجمه مجید مددی، نشر آگه

الوین تافلر، شوک آینده، ترجمه شهیندخت خرمشاهی، نشر سیمرغ

http://www.techinsider.io/predictions-for-after-singularity-2015-11

 

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۸/۰۹/۰۸
محمد نجفی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی